Linux

10:26 pop Računalništvo

    Ker že lep čas ne uporabljam polkna, kot operacijskega sistema, ampak alternativni operacijski sistem linux. Sem se odločil, da malo približam ta operacijski sistem drugim uporabnikom, ki so v krempljih “mikromehkega”, saj mislijo, da linux tega kar zmorejo polkna, kar pa seveda ni res. Preden sem presedlal z polken na linux, sem bil v podobnem položaju, saj sem dvomil, da to, da je možno početi vse to v linuxu, kar se da početi v polknih. Po prvih korakih sem skoraj obupal, saj sem imel probleme z nastavitvami driver-jev, da je potem vse delovalo, kot je treba. Zanimivo pri linuxu je način instalacije, saj jo je hotel skopirati sam “mikromehki” in uporabiti v visti, vendar so se temu uprli proizvajalci antivirusnih programov, saj takrat več ne bi imeli kaj za delat, saj virusi ne morejo poškodovati operacijskega sistema, ker si pri normalnem delu v linuxu prijavljen kot uporabnik, kot administrator pa si prijavljen samo takrat, ko se inštalirajo programi in driverji. Zato je potrebno paziti, katere paketke nameščamo, saj lahko vsebujejo škodljivo kodo, zato je pomembno, da je od zaupnega vira. V paketu z linuxom pride kopica uporabnih programov, ki so zelo dober nadomestek za polkenske programe, ki so plačljivi, ter so včasi celo boljši.

    Zelo dober nadomestek za “mikromehko pisarno” je Openoffice, ko se ga naučiš uporabljat, da sploh ne pogledaš več drugega urejevalnika. Sam uporabljam Openoffice že od vsega začetka, ko je Sun odprl kodo Staroffica, takrat smo na njega prešli tudi na firmi in od takrat uporabljamo samo Openoffice. Openoffice zna shraniti tudi v datoteke v formatih doc, xls in pdf brez uporabe posebnih programov. Najdemo lahko nadomestek za urejanje slik, ki se imenuje Gimp, ki zelo dobro nadomešča programa, kot sta adobe photoshop ali paint shop pro. Za skeniranje slik in teksta je tu programček Kooka, ki meje prijetno presenetil, mogoče tudi zaradi driverjev, saj je skeniranje dosti hitrejše, kot pa pod polkni xp (testirano na Epson DX5050), samo za vgrajeni OCR je potrebno dobiti sloveski slovarček, saj je ponavadi plačljiv, ker je zelo veliko dela z njim, saj je potrebno vnesti za en simbol čim več približkov. Slike z digitalcev in flash medijev vam potegne dol digiKam. Za brskanje po netu in prebiranje pošte sta tu seveda nepogrešljiva Firefox in Thunderbird, sam namesto Firefoxa pa raje uporabljam Opero. Tudi za takojšnje sporočanje se najde nadomestek za MSN messenger, ki se imenuje aMSN, drugače pa jaz uporabljam raje Kopete, ker je bolj pregleden. Predvajanje glasbe je tu Amarok, ki mi je prirasel k srcu zaradi preglednosti in urejenosti, ter enostavnega urejanja zbirk, drugače pa se najde tudi Winamp, ki se v linuxu imenuje XMMS. Za ogled videoposnetkov se nadejo programi, kot so MPlayer, Totem ali pa VLC. Video kodekov ni treba krampati skupaj okrog po netu, saj si nastaviš udate in se ti sami ponudijo za installacijo. V paketu se nahaja tudi kopica iger, od katerih je zanimiva zame samo Ksodoku, saj ima zelo veliko izvedb. Zaenkrat mi je kot navadnem userju čisto dovolj linux, saj deluje hitreje in bolj stabilno in se ne sesuva. Trenutno na laptopu laufam openSUSE 10.2, na namizniku pa Kubuntu 7.10. Drugče me je prijetno presenetil linux z določenimi programi iz polken prirejenimi za linux, vendar včasih ne delujejo ravno tako, kot bi morali, ampak upajmo da bodo se čimprej jih popravili, da bodo najbolj zagriženi polkna user-ji se dokončno osvobodili in lažje zadihali, ter da jih “mikromehki” ne bo koval vedno več okov s katerimi jih bo priklenil nase. Najbolj bizarno pa je obnašanje “mikromehkega”, saj noče popraviti napake v excelu 2007, ki je znana že od začetka izida programa, napaka pa je ta da narobe izračuna rezultat, tako da se uporaba tega programa do nadaljnega odsvetuje, zato uporabite raje Openoffice, saj tako ne boste prikrajšani za napredne funkcije. Zadnja verzija Openoffice 2.3 ima sedaj že v osnovi vgrajen sloveski črkovalnik, ki sem ga dosedaj zelo pogrešal, saj sem ga moral vedno nameščati kot modul. Če imate kaj vprašanj o linuxu me kontaktirajte na e-mail: info(at)litrop.net.

    Lep pozdrav,

    Igor

      Oddaj komentar

      Tvoj komentar

      Lahko uporabiš naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

      Prosim vedi: Pregledovanje komentarjev je vključeno in tvoj komentar je lahko izbrisan. Ni potrebno potrjevanje tvojih komentarjev.