Kako inštalirati in pripravti za uporabo modem Option iCon 225 za mobilni internet v OpenSUSE

11:09 dop Računalništvo, Telekomunikacije

  Zaradi vse večje potrebe za internetom, ki ga potrebujejo šolarji pri iskanju gradiva za seminarske naloge preko interneta sem bil prisiljen da namesto klicnega dostopa do interneta preko navadne analogne linije najdem drugo boljšo in cenejšo ter pomo možnosti malce hitrejšo varianto, ki bo delovala na OpenSUSE, ker pač nameščam to distribucijo linuxa tistim, ki pč si ne morejo privoščiti zaprtega operacijskega sistema oz. hočejo poizkusiti, tudi druge operacijske sisteme. Že dobra 3 leta sem na tej distribuciji linuxa, s katero sem zelo zadovoljen in ima zelo dobro podporo ter vsebujejo široko paleto programo za katere bi morali pri zaprtokodni opremi plačati, kar pa je najlepše, da obstajo pripravljeni paketi ki z enim klikom namestijo npr.: vse potrebne programe in kodeke za multimedijo, driverje za grafične kartice ter drugo strojno opremo. Tako sem našel tudi driverje za modem Option iCon 225 za mobilni internet v takšnem paketu, ki se jih da inštalirati z enim klikom in se tako zagotovi da so nameščeni vsi potrebni paketi. Pred namestitvijo moramo zagotoviti dostop do interneta, ker je potrebno namestiti določene pakete, z interneta . Lahko uporabimo obstoječo klicno povezavo, vendar bo hitreje, če prosite kakšnega prijatelja,ki ima širokopasovni dostop, da pri njemu  namestite driverje za svoj modem. Sedaj pa k namestitvi.
  Pvo kot prvo moramo vedeti katero distribucijo OpenSUSE imamo, ter moramo imeti medij s katerga je bila distribucija nameščena.
  Nato se odpravimo na stran kjer se nahajajo repositoriji za omenjenje driverje ter na tej strani izberemo mapo, ki ustreza naši distribuciji. V mojem primeru je to zadnja verzija te distribucije, zato sem izbral OpenSUSE 11.1. Sedaj kliknemo na paket hso.ymp, ter ga shranimo na naš disk.

  Sedaj vstavimo medij npr.: DVD v našo DVD-ROM ali DVD-RW enoto, ter zaženemo datoteko hso.ymp, ki smo jo potegnili z interneta. Pred inštalacijo vpišemo root geslo in inštalacija steče ter se namestijo vsi potrebni repositoriji in paketi.
  Po zaključku inštalacije priključimo modem na začunalnik in zaženemo program HSO connect, ki se nahaja v meniju Applications/Internet(Splet)/More programs (Več programov). Po zagonu aplikacije malo počakamo, da se nam modem prijavi v omrežje, ter nam prikaže jakost signala, če je našlo ustrezno omrežje in je zadostna jakost signala lahko nadaljujemo z ustvarjanjem profila. Pod Profile naredimo nov profil za dostop do interneta. Za ime profila sem v mojem primeru sem izbral Simobil, pod APN ali dostopno točko vpišemo internet.simobil.si, uporabniško ime oz. username: simobil, pod geslo ali password pa vpišemo internet, ter ustvarimo profil. Nato izberemo profil Simobil  ter kliknemo na gumb Connect ter nasprijavi v omrežje.
  Včasih se zna zgoditi, da se Firefox ne poveže v internet, zato sem uporabil kar privzeti brskalnik od KDE Konqueror, kjer deluje vse brezhibno. Zakaj včasih v Firefoxu ne deluje še raziskujem, ampak glavno da deluje v vsaj v Konquerorju

   6 komentarjev

   1. Rocco Says:

    Hso driverji delajo zelo pogojno in samo na nekaterih konfiguracijah. Tudi sicer je ta iCON modem precej švoh. Oziroma je kul, če uprabljaš Win xp/Vista, za vse ostale pa je bolj komplikacija kot kaj drugega.

    P.S.: Na OSX Tiger ga tudi ne boste uspeli inštalirati.

   2. admin Says:

    Ti šoferji v tem paketu so narejeni striktno za ta modem in delujejo 100% na Opensuse. Namestil sem že na več računalnikov in na vseh je delovalo brez problemov, tako da je preverjena zadeva. Šoferje sem namestil na OpenSUSE 10.3 in 11.1 zadeva deluje že brez problemov in noben uporabnik še ni se pritožil, da bi bilo kaj narobe. Ne vem kako je sicer v drugih distribucijah in če so kakšni problemi. Žal pa za ta modem obstajajo tudi originalni driverji za Mac OSX, ki so naloženi na samem modemu :), kot so za windowse ter ga prepozna takoj, tako vsaj trdi proizvajalec in tisti, ki so ga stestirali. Tisto kar dela na Mac OSX dela tudi na linuxu, tako sploh ni problemov. Ni več kul biti windows user, ker si windows luzer, ko bodo ljudje to spoznali bodo zelo razoočarani, saj imajo oprane možgane od micromehkega. Na eni firmi, s katero poslovno sodelujemo so prešli na visto in so celi zgubljeni, sedaj delajo zato, da bodo lahko plačali seminar za uvajanja v delo z visto. 🙂 Poleg tega pa nonstop jamrajo, da jim programi štekajo, pa ne morejo odpreti določenih datotek, čeprav imajo vse potrebne programe, pa izključeno antivirusno, pa nevem kakšno zaščito še. 🙂 Z visto nimam skoraj nobene uporabniške izkušnje, zato lahko posredujem samo ugotovitve drugih. Visto poznam samo tako, da sem jo 4 krat inštaliral, ter nastavil internetno povezavo ter namestil določene osnovne odprtokodne programe, to pa je tudi vse.

   3. Bojan Says:

    Danes sem uspel priti do icon225. Namestitev je bila po tvojih navodilih bp. Opazil sem le nekam majhno hitrost delovanja interneta. Možnosti priklopa(?) so UMTS HDSPA, EDGE, ampak imam vedno nekam počase EDGE. Ne vem tudi kako sprememnit profil; dvakrat sem poskušal, a se ga HSO Connectivity manager ni zapomnil.
    Lahko kaj svetuješ.

    Hvala in LP.
    Bojan

   4. admin Says:

    Hitrost povezave je odvisna od kvalitete signala in vrste omrežja. Meni je na simovbilu uspelo vzpostaviti samo EDGE povezavo, najvišja hitrost s štirim črticami signala je bila 26kb/s, kar je v primerjavi z ISDN dve liniji 12kb/s in navadno linijo 5kb/s za naše kraje več kot odlično, kjer je to zaenkrat nažalost edini najhitrejši internetni dostop. Ko je signal slabši seveda pade hitrost na 7kb/s, kar je v rangu ene ISDN linije, kar je še vedno cenovno ugodno, ker se plačuje pavšal. Kvaliteta in jakost signala lahko nihata zaradi slabega vremena, preklapljanja med baznimi postajami, ter motenj v ozračju. Svetujem ti, da modem priklopiš na računalnik preko USB podaljška, ter ga postaviš v bližini okna, ali se premakneš z laptopom tja kjer je boljši signal. UMTS omogoča hitrejši dostop samo je na voljo v večjih mestih ali v boljših turističnih krajih. Z UMTS pa lahko dosegaš takšne hitrosti, kot jih navaja operater, samo jih v praksi verjetno nikoli ne boš dosegel. Če imaš UMTS signal na razpolago ti poleg signala, tam kjer piše EDGE, piše UMTS. Glede profilov je tako, da ustvariš nov profil, ter ga daš kot privzetega oz. default, ker trenutno nimam pri sebi nobenega modema, da bi ti lahko točno povedal. Mislim, pa ga daš posebaj z eno funkcijo za privzet profil in pol tisti ostane stalno, ko zaženeš HSO conenct. Se bom poskusil dokopati do enega in pogldati, pa ti sporočim.

    LP
    Igor

   5. Bojan Says:

    Si že poskusil Option iCon 225 z openSuSE 11.2? Meni ni uspelo. Ob izbiri hso.ymo iz repozitorija OpenSUSE 11.2 sem dobil odgovor, da je prišlo do napake in da se ni moglo vse naložiti.

    Imaš kakšen nasvet?

    LP,
    Bojan

   6. admin Says:

    Bojan, pozdravljen!
    Skopiraj tale link v url vrstico in ti bo dol naložilo vse potrebne repositorije in datoteke avtomatsko inštaliralo, če pa bo javilo kakšno napako, pa napiši da bom vedel za kaj gre lahko tudi na e-mail v nogi te spletne strani.
    http://software.opensuse.org/ymp/home:NicoK:drivers/openSUSE_11.2/hsolinkcontrol.ymp

    LP
    Igor

   Oddaj komentar

   Tvoj komentar

   Lahko uporabiš naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

   Prosim vedi: Pregledovanje komentarjev je vključeno in tvoj komentar je lahko izbrisan. Ni potrebno potrjevanje tvojih komentarjev.