Prvi občutki po namestitvi openSUSE 10.3

12:56 pop Računalništvo

  Na silvestrovo sem se odločil da bom stestiral najnovejšo distribucijo openSUSE linuxa verzijo 10.3. Testiranje sem izvedel na namizniku, tako da sem uporabil prosti disk, ga sformatiral z priporočeno konfiguracijo particij in nato instaliral osnovno konfiguracijo namizja KDE, ter pustil da se paketki namestijo. Po namestitvi paketkov in ponovnem zagonu se vpišejo osnovni podatki za root in user, ter zaključimo namestitev z nastavitvami, ki so nam ponujene in naloži se namizje, ki ga že poznam in na prvi pogled z verzijo 10.2 ni nič presenetljivo novega. Nato se odpravim namestit dodatne repository povezave, ki jih priporoča openSUSE, kot so openSUSE 10.3 Updates, Packman, Guru, posodobitve KDE, Mozilla, M17N, VLC, madwifi in wine. Povezave do teh repository-jev se nahajajo na naslovu http://en.opensuse.org/Additional_YaST_Package_Repositories. Z Mozille nato namestim najnovejši firefox, thunderbird in sunbird, seveda z jezikovnimi paketi, ki vsebujejo tudi slovenščino. Sledi namestitev dodatnih slovenskih jezikovnih paketov za openSUSE iz repository-ja M17N. Nato s Packman repository-ja namestim še Delugo, Realplayer in podobno. Ko hočem namestiti paketke za kodeki za video in audio, pa se začnejo neskladja med paketki, kar se mi je zdelo zelo čudno, zato pustim te paketke. S KDE repository-jev namestim še sambo in z Wine instaliram wine in wine-doors instaler. Nato še enkrat zaženem namestitev in in posodobim sistem z najnovejšimi datotekami. Na to poskusim z klikom na datoteko v mp3 formatu, če gre predvajati. Predvajalnik izpiše, da ne more predvajati datoteke in opre se mozilla, ter se prikaže stran od openSUSE communitiy, kjer mi ponudi plačjive kodeke ali pa od KDE communitiy, ki so brezplačni, seveda sem se odločil za slednjo in začne se dolpoteg in nameščanje vseh potrebnih kodekov, ki sem jih v verziji 10.2 moral iskati in ročno nameščati, kar se mi zdi zelo priročno. Preizkusil sem tudi mrežno kartico, ki je bila narejena za visto in v verziji 10.2 še ni bilo za to kartico driverja in glej ga zlomka dela. Spoznavanja sem za začetek imel dovolj in sem se hotel odpravit na svež zrak, ko mi je med ugašanjem računalnik zamrznil in se ni hotel ugasniti, kar se mi z nobeno distribucijo ni zgorilo. Ugasnil sem ga hardversko, zakaj pa je do tega prišlo, pa bom se uvarjal drugič.

   Oddaj komentar

   Tvoj komentar

   Lahko uporabiš naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

   Prosim vedi: Pregledovanje komentarjev je vključeno in tvoj komentar je lahko izbrisan. Ni potrebno potrjevanje tvojih komentarjev.